Nyílt levél - Segítsd a magyar zenészeket!

Nyílt levélben fordul a rádiós és tévés zenei szerkesztőkhöz, a rendezvényszervezőkhöz és a zenefogyasztókhoz a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete (röviden SZERZŐK). Közleményükben azt kérik, hogy mindenki a saját területén próbálja meg segíteni a koronavírus miatt bajba jutott zenészeket.

Az Artisjus legutóbbi, 2018-as adatai szerint Magyarországon a tavaszi, illetve a nyári szezonban 27217 élőzenés fellépés volt. Idén a tavaszi koncertek szinte biztosan elmaradnak, és a nyári fellépések is kérdőjelessé váltak, ezért a zenészek elesnek fő bevételi forrásuktól. A SZERZŐK ezért azt kéri, hogy mindenki, aki tud, segítse a bajba jutott muzsikusokat a saját területén. 
- Kérjük, hogy a rádiós és tévés zenei szerkesztők a korábbihoz képest több magyar szerzeményt játsszanak, így nagyobb lehet a zenészek jogdíj-bevétele – fogalmazott Bíró Zsolt, a SZERZŐK elnöke. - Üdvözöljük, hogy már több médium, többek között a Jazzy Rádió, az MTV és a Sláger Rádió is bejelentette ebbéli szándékát.
Az egyesület szerint a rendezvényszervezők is nagyban tudják segíteni a magyar zenészeket.
- Ha véget ér a koronavírus-időszak, és újra lesznek fesztiválok, kérjük, hogy minél több magyar produkciót léptessenek fel – folytatta Bíró Zsolt. - Ha elmaradna külföldi együttes koncertje, hazai fellépőkkel pótolják őket!
Sokat tehet a magyar zenészekért az átlag zenefogyasztó is. A SZERZŐK azt kéri, amennyiben lehetőségük van vegyenek lemezeket, illetve hallgassanak magyar dalokat az online fórumokon (pl. Spotify, iTunes, Deezer, dalok.hu stb.) minél többet, hogy a vásárlásból származó jogdíj magasabb legyen. 
A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete 250 tagot számlál, és számtalan ismert zenészt tud a soraiban. 2007 óta képviseli fontos ügyekben a magyar zenészeket, legyen az magyar zenei kvóta létrehozása vagy üres hanghordozó jogdíj reformja. A SZERZŐK úgy véli, ha véget ér ez a nehéz időszak, és újra lesznek élő koncertek, a zenészek személyesen is át tudják majd adni köszönetüket és szeretetüket a közönség felé.