Díjat kapott Horváth Attila, Dorozsmai Péter és az Anima Sound System

Díjat alapított a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete (SZERZŐK), és három, régóta magas színvonalon alkotó művész munkáját ismerte el. Példakép kategóriában Dorozsmai Péter dobos, hangmérnök, producer, életmű kategóriában Horváth Attila dalszövegíró, míg újító kategóriában az Anima Sound System kapta a különleges beton plakettet. 

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete 250 tagot számlál, és sok ismert zenészt tud a soraiban. Az egyesület alapvető feladata alakulása, azaz 2007 óta a könnyűzenei szerzők általános érdekképviselete, tagjainak érdekvédelme és érdekérvényesítése.  A szervezet a közelmúltban díjat alapított azzal a céllal, hogy a magas színvonalú alkotó és előadó-művészeti tevékenységeket elismerje és ösztönözze.


- A díj nem közvetlenül egy adott év teljesítményét, hanem az alkotó szakmára kifejtett hatását értékeli - fogalmazott Bíró Zsolt, a SZERZŐK Egyesületének elnöke, aki a díjazottaknak otthonukat, alkotói terüket felkeresve adta át a különleges, vízcseppet és hullámokat ábrázoló beton plaketteket.


A példakép kategóriában az egyesület elnöksége nevezett meg három jelöltet, majd közülük szavazta meg a győztest a tagság. A legtöbb voksot Dorozsmai Péter zenész, producer, zeneszerző, hangmérnök, a Korál, és az East és az iLand zenekarok dobosa kapta.

- Nagyon megtisztelő a díj, köszönöm szépen – mondta el Dorozsmai Péter. - Édesanyám arra nevelt, hogy szorgalommal érjek el sikereket, és amiben tudom, segítsek másokat. Így cselekedtem eddig, és eztán is így fogok.

 

 

 

Az életmű díjat az egyesület elnöksége ítélte oda Horváth Attila dalszövegírónak, aki elmondatatlanul sok előadónak, köztük Balázs Fecónak, Charlie-nak, Cserháti Zsuzsának, Deák Bill Gyulának és Koncz Zsuzsának szerzett verseket. Az egyesület indoklása szerint Horváth Attila a hazai könnyűzenei palettán igazán maradandót alkotott, különösen nagy hatást váltott ki a szakmából és közönségükből.


- Minden elismerés jól esik, főleg olyan embernek, akinek nincs színpadi jelenléte, és más visszajelzést nem kap – árulta el Horváth Attila. - 1972-ben kezdtem el dalszövegeket írni, és most 72 évesen az mocorog a fejemben, hogy felhagyok az írással. Idén mindenesetre kijön egy Deák Bill Gyula albumom, és vélhetően egy Mobilmánia is.

A harmadik kategóriában a díjat szintén az egyesület elnöksége ítélte oda a legnagyobb újítónak, a zenei életben átütő változást, fejlődést hozó előadónak/szerzőnek, e szempontok alapján az Anima Sound System kapta az elismerést.


- Ütődött, aki önmagát újítónak tartja, de tény, hogy sok játékosság van a zenénkben- mondta el a díjat átvevő Prieger Zsolt, az Anima Sound System zenei agya. - Túl vagyunk 30 éven, és most indul a zenekar újabb 30 esztendeje. 2024-ben egy kortársabb, jazzesebb világot képviselünk, de megmarad az elektronikus és népzene hatása. Továbbra is rajongó kisfiú vagyok, akit érnek hatások, és egy olyan zenekarvezető, aki mindig magánál jobbakkal dolgozik. 

 

 

Videók a díjátadásról:

https://youtu.be/XGDADeCynms

https://youtu.be/4qP-j75-3oE

https://youtu.be/i96Dg2JR60o