Artisjus választás 2023

Év végén az egyesület tagjai megválasztják az Artisjus legfőbb döntéshozó testületeinek tagjait, a küldötteket és a felügyelőbizottsági tagokat. A jelölési időszak november 6-án kezdődik, majd a jelöltekre december 4. és 6. között lehet szavazni.

Év végén az egyesület tagjai megválasztják az Artisjus legfőbb döntéshozó testületeinek tagjait, a küldötteket és a felügyelőbizottsági tagokat. A jelölési időszak november 6-án kezdődik, majd a jelöltekre december 4. és 6. között lehet szavazni.

A küldöttek és a felügyelőbizottsági tagok megválasztásához az Artisjus olyan civil szervezetektől kér ajánlásokat, akik az érintett szerzők és zeneműkiadók jelentős részét képviselik. A könnyűzenei szerzők tekintetében ezeket a neveket a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete adja az előzetes jelöltlistához. A szervezet elnöke -egyben az Artisjus Küldöttgyűlés tagja- Bíró Zsolt számol be az elmúlt négy év eredményeiről.

Bíró Zsolt: Rendkívül eseménydús időszakot tudhatunk magunk mögött és nagyon büszke vagyok a teljes csapatra, mert olyan időkben is helytálltunk, melyeket még nem tapasztaltunk meg korábban. A COVID-19 vírus okozta világjárvány rányomta a bélyegét a teljes zeneipar működésére. Az élőzenei szektorban a rendezvények 70%-a elmaradt. Ez súlyosan érintette a jogosultak bevételeit is. A rendkívüli intézkedések (lezárások) óriási veszteséget jelentettek a 2020-ban beszedhető zenei jogdíjakban. Gyorsan reagáltunk a rendkívüli helyzetre és számos ideiglenes szabályt hoztunk például a könnyűzenei koncertek, műsoros rendezvények felosztásának módosítására. Ez praktikusan azt jelentette, hogy az előző évek adatait felhasználva próbáltuk enyhíteni az alkotókat ért károkat. Ezzel párhuzamosan a gépzenei és üres hanghordozó jogdíjak hangfelvétel-kiadások adataira való ráosztásos módosítását is elvégeztük.

Nemcsak a felosztási szabályok módosításával, hanem gyorssegéllyel is készültetek.

B.Zs.: Igen, 2020 tavaszán az Artisjus Zenei Alapítvány rendkívüli szociális pályázatot írt ki. Ezúttal kimondottan azok pályázatát várta, akik a koronavírussal összefüggésben bevezetett intézkedések miatt szenvedtek el bevételkiesést. A pályázók soha nem látott számban fordultak az Artisjus alapítványához. A vezetőség javaslatára a Küldöttgyűlés olyan döntést is hozott, amellyel az Artisjus még több forrást tudott szociális célra szánni, így az Alapítvány 1093 pályázónak összesen 204 millió forint támogatást nyújtott.

Ezeken kívül a jogi szabályozásnak megfelelően az Artisjus a kulturális célokra levont összegeket 2020-ban is az NKA-hoz utalta el. Az Egyesületnek 2020-tól már alkalmaznia kellett az ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodó jogosultat megillető és emiatt fel nem osztható jogdíjak kezelésére vonatkozó rendelkezéseit. Ez alapján a ki nem fizethetőnek minősített jogdíjak 90%-át is átadtuk az NKA-nak kulturális támogatásként.

A rákövetkező év sem telt eseménytelenül. Milyen változásokat tapasztalhattak az alkotók?

B. Zs.: 2021. még mindig a pandémia miatt elrendelt korlátozó intézkedésektől sújtva indult. A szórakoztatóiparra (ezen belül leghosszabban a zeneiparra) kiterjedő lezárások a feltételezett időtartamnál végül jóval tovább tartottak, a munka azonban nem állt meg. Az Artisjus felosztási szabályzatában a Küldöttgyűlés több fontos módosítást elfogadott 2021-ben:

- A teljeskörű fingerprint (ujjlenyomat) azonosítás bevezetése a rádiós sugárzási felosztásokban.

- A televíziós reklámzenei felosztások újragondolása – a meglévő adatforrások mellett új, hiteles külső adatforrás (Nielsen) alkalmazása.

- A televíziós sugárzási felosztásokban a film és műsorszám megkülönböztetése.

- Az átmeneti ráosztásos (COVID-19) szabályok hatályának meghosszabbítása
 

2022-ben már normalizálódtak a folyamatok?

B. Zs.: A világjárvány visszaszorulásával úgy láttuk, hogy visszarendeződik a zenefelhasználás piaca. A szomszédunkban kitört orosz-ukrán háború közvetlen és közvetett hatásai (energiaválság, megugró infláció) azonban újra jelentős bizonytalanságot hoztak a zenei jogosítás területén. Ennek ellenére az Artisjus 2022. évi beszedési teljesítménye elérte a 2019-es, pandémia előtti utolsó, rekordmagas bevételt.

Az online jogosítás (pl.: Facebook, Youtube, Spotify) működtetésében is fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Több éve dolgozunk azon, hogy az online zenei szolgáltatásokat megfelelő módon tudjuk jogosítani. Számos lehetőség vizsgálata után született az a döntés, hogy a világ egyik vezető jogkezelőjére, a francia SACEM-re bízzuk az online zenei jogosítás jelentős részét, de természetesen a dokumentáció, a felosztás utolsó lépései és a jogdíjkifizetés továbbra is az Artisjus feladata marad. A megállapodásnak köszönhetően az alkotók ugyanazt a szolgáltatási minőséget kapják, mint a SACEM saját szerzői, vagy pl.a Universal nemzetközi portfoliója, valamint más amerikai, kanadai szerzők.

Az év végén jelentősen átstrukturáltuk, és a megváltozott zenefelhasználási szokásokhoz igazítottuk a gépzenei és üreshordozó ráosztási rendszerünket. Így az eddiginél is nagyobb szerepet kapnak az online streaming és koncertfelhasználások a ráosztásokban.

Az Artisjus Alapítvány sem tétlenkedett a 2022-es évben: 510 pályázót összesen 251 millió forint támogatásban részesített.

A ciklus utolsó évére is tartogattatok átfogó szabályváltozásokat. Melyek ezek?

B. Zs.: 2023-ban a kisebb korrekciók mellett három nagy horderejű változást szavazott meg a Küldöttgyűlés:

- A választott képviselők megszüntették a vendéglátó élőzene jogdíjnem elkülönült felosztását. Erre azért volt szükség, mert a felhasznált művekről szóló műsorszolgáltató adatlapok és helyszínek számossága nagyon leszűkült, ezért ezt a felhasználási formát integráltuk a könnyűzenei rendezvények felosztásába.

- Az egyedi felosztású, kiemelt jogdíjösszegű koncerteket az Artisjus gyorsabb felosztási ütemezéssel osztja fel és fizeti ki. A kiemeléshez szükséges jogdíjlimit – 300.000 Ft – már több, mint 10 éve nem változott, ezért időszerű volt ennek felülvizsgálata. Az elfogadott módosítás ezt a limitet 1.000.000 Ft-ra emelte. Ezáltal a könnyűzenei koncertek felosztásában több magasabb jogdíjértékű elhangzás fog megjelenni.

- A Küldöttgyűlés a jogdíjelőleggel kapcsolatos szabályokat is módosította. Az eddigi általános előleg mellett bevezette az online jogdíjelőleget. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a folyamatosan alkotó szerzők jövőbeli online jogdíjaikra tekintettel előlegben részesülhessenek. Az elfogadott módosítás az online elhangzásaikkal arányos, de legfeljebb 2 millió forint jogdíjelőleget biztosít az alkotók számára. Az előleget a jogosult minden, számára felosztott jogdíjból fizeti később vissza.

Bízunk benne, hogy az elmúlt években végzett munkánk eredményeivel elégedettek a szerzőtársaink, és az őszi választás során bizalmat szavaznak nekünk további négy évre.

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének jelöltjei:

1. Bíró Zsolt
2. Czutor Zoltán
3. Hodosi Enikő
4. Hrutka Róbert
5. Németh Alajos
6. Péter János
7. Szabó Ágnes
8. Szabó András Bálint
9. Szabó Áron
10. Szekeres András
11. Lombos Márton
12. Tóth Szabolcs